W obiektach handlowych i usługowych zaleca się:

  1. Zwracać klientom uwagę na
    konieczność zachowania bezpiecznej odległości w kolejkach i
    przy kasie (przynajmniej 1-1,5m)

  2. Nie obawiać się zwracać uwagi
    współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w
    naszym kierunku ani na produkty spożywcze.

  3. Promować dokonywanie płatności
    bezgotówkowych.

  4. Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników
    obiektów wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na
    bazie alkoholu (min. 60%), w szczególności:

  • Przed rozpoczęciem pracy;
  • Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona;
  • Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
  • Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
  • Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
  • Po skorzystaniu z toalety;
  • Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
  • Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
  • Po kontakcie z pieniędzmi;
  1. Ograniczać, w miarę możliwości, ekspozycję w punktach handlowych żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia szczególnie pieczywa, ciast, a tam gdzie żywność nieopakowana jest pakowana przez konsumenta- zwracać uwagę na właściwą higienę
  2. Ograniczać możliwość przebierania i dotykania produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
  3. Promować wykorzystywanie do pakowania rękawic foliowych oraz torebek.
  4. Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce.
  5. Upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu BHP.
  6. Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.
  7. Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
  8. Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne:
  • powierzchnie dotykowe takie jak:
    kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki
    światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury,
    terminale płatnicze), a także wózki i koszyki muszą być
    regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą
    z detergentem;

  • wszystkie obszary często używane, takie jak toalety,
    pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie
    sprzątane z użyciem wody z detergentem.

NIE zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe!

Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące
się chorymi oraz personel medyczny pracujący z pacjentami
podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.

Ważne!

Działa infolinia Narodowego Funduszu Zdrowia 800 190 590, gdzie można uzyskać informacje dotyczące postępowania w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem.

Źródło: Ministrstwo Rozwoju.

Powiązane Posty